Totalt antall sidevisninger

Strikking

mandag 26. desember 2011

Ribbe med nye smaker...

Tenkte å dele en oppskrift med nye smaker på ribbe og tilbehør som er helt nydelig. På julaften har vi ribbe på tradisjonelt vis, men denne er morsom hvis man har ribbe igjen i fryseren og ikke er lei av julemat enda. Ribba har litt lett for å bli litt for brun oppå pga glazen som skal på toppen, nutta skreik litt og den ble nok litt mørk, men veldig god allikevel. Ps man er garantert sprø svor med denne oppskriften... Fant den forresten i Kamille.
 

Du trenger:
4 pers

1 ribbe
4-5 kvister med rosmarin
2ss olivenolje
godt salt4 fedd hvitløk, hakket
2-4 dl eple- eller pæresider

Saus:
2-3 dl tranebær
2 epler, skrelt og delt i biter
1 dl tranebærjuice
1 dl appelsinjuice
1 dl brunt sukker
2 ss finrevet appelsinskall

Glaze:
7 dl eplesider eller eplejuice
2 dl tranebær
2 fedd hvitløk, hakket
1 ts kanel
1 chili, hakket
1 dl brunt sukker
1 dl eplesidereddik

Slik gjør du:
Begynn med ribba. Skru stekovnen på 140 grader. Har du ikke snittet svor så gjør det nå. Pass på å bare snitte i fettet og ikke i kjøttet. Gni så inn hvitløk og olje. Jeg dyttet noen rosmarinblader ned i svoren men legg også mye av den i formen som du skal legge ribba i. Legg kjøttstykket på rosmarinen med svoren opp. Hell i cider til det dekker mesteparten av ribba, bare ikke svoren. Sett den i stekovnen. La den stå i 5-6 timer. Etter 1-2 timer, tilsett mer cider. Når den har stått i 5-6 timer, ta den ut av ovnen og smør med glaze på toppen. Sett den inn igjen og skru varmen opp på grill. La den stå til den begynner å boble. Ta ut og la den hvile litt før du skjærer i den.Glaze:

Ha alle ingrediensene i en kjele og kok opp. Skru ned varmen og la det putre til det begynner å tykne, ca 40 minutter. Rør innimellom. Ta fra platen og sil det hele gjennom en sil, slik at skallet fra tranebærene ligger igjen.


Saus:

Skrell og del eplene og ha det hele i en kjele sammen med tranebærene. Bland inn appelsinskall og brunt sukker. Rør og tilsett tranebærene. Kok opp og rør jevnlig. Skru ned varmen og la det putre i 20 minutter til tranebær og epler mykner og løser seg opp. Dette blir mer ett  syltetøy enn saus, ble det hvertfall hos meg...
Rosenkål med eple og bacon:

1 pose med rosenkål, renset og delt i 2
2 epler, kjernet ut og delt i biter
1 pk bacon, stekt og hakket
1/2 dl olivenolje
2 ss lønnesiru
1 ss balsamicoeddik
salt og nykvernet pepper

Slik gjør du:
Forvarm stekeovnen til 180 grader. Bland sammen rosenkål, eplebiter go stekt bacon i en stor bolle. I en liten bolle, bland sammen olivenolje, lønnesirup og balsamicoeddik. Hell blandingen over kåle- og epleblandingen og bland inn. Hell alt over i  en langpanne ( gjerne med bakepapir) dryss over salt og nykvernet pepper. Bak i ovnen i 10-15 minutter, rør rundt etter ca 6-8 minutter og stek videre noen minutter til.

Bakte båtpoteter med rosmarin og havsalt:

4 pers
8-10 poteter, delt i båter, del i 2 så i 3
3-4 kvister rosmarin, hakket
noen ss med olivenolje
havsalt og nykvernet pepper

Slik gjør du:
Forvarm ovnen til 200 grader. Ha potetbåtene i en stor bolle, ha på olje, urter, salt og pepper. Bland godt med hendene og hell det hele over i en langpanne. Stek i ca 30 minutter, til de er gyldne. Sett gjerne opp varmen de siste minuttene, hvis du liker dem som meg, godt stekt. Rør gjerne noen ganger gjennom potetene i løpet av steketiden.

Mange ingredienser til denne, men disse er kjekke å ha i skapet til andre oppskrifter..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Koselige meldinger